Partener de implementare
Educație

Ajutând pe alții, te ajuți pe tine!

Distribuie pagina pe

Trăim într-o lume în care majoritatea tinerilor sunt preocupaţi numai de distracţii de moment, iar petrecerea timpului liber se rezumă doar la petreceri şi învăţat, există insă o categorie de tineri aparte, care pe lângă aceste activităţi îşi îndreaptă atenţia şi spre un alt domeniu: cel al voluntariatului.
Când spui „voluntariat” nici nu-ţi dai seama la cât de multe lucruri te referi. Este foarte greu să găseşti o definiţie completă pentru acest cuvânt. A fi voluntar înseamnă în primul rând, a vrea, a te implica, a crede, a înţelege. Deşi aparent cuvântul „voluntariat” ne duce cu gândul la o muncă neplătită, în realitate activitatea de voluntar iţi aduce satisfacţii de neegalat, în viaţă mulţumire de sine, confort spiritual şi iţi deschide noi orizonturi, oferindu-ţi posibilitatea de a alege noi drumuri.
Din clipa în care am experimentat şi am început să înţeleg ce înseamnă cu adevărat să fi voluntar, viaţa mea de adolescent a luat o întorsătură extrem de frumoasă. Voluntariatul m-a făcut să mă descopăr pe mine însumi, să mă cunosc mai bine, să-i accept pe cei din jurul meu aşa cum sunt ei, cu calităţile şi defectele lor…adică să fiu mai tolerant, să-i înţeleg şi să-i ajut.
Activitatea pe care am prestat-o în cadrul Centrului Regional de Educaţie Civică Bacău, pe parcursul a câtorva luni au fost următoarele: „Integrarea Tinerilor Instituţionalizaţi în Societate”, (care avea drept scop pregătirea tinerilor instituţionalizaţi pentru o nouă viaţă în momentul părăsiri Centrului Rezidenţial) şi „De ce este important să fii voluntar?”, (care a avut drept scop informarea tinerilor din învăţământul liceal).
Anul viitor îmi propun să lucrez cu persoanele vârsnice aflate in dificultate. Aceşti bătrâni care au fost abandonaţi, trăiesc soarta pe care o trăiesc şi eu acum. Au aceeaşi poveste tristă şi chiar mai dureroasă, de aceea îi înţeleg şi vreau să fiu alături de ei. Când am avut nevoie de un sprijin, oricare ar fi fost el, l-am primit, acum este rândul meu să ofer sprijin semenilor mei. Doar aşa putem să îi înţelegem pe cei din jurul nostru.
Organizaţia de voluntariat este singurul nucleu în care poţi cunoaşte oameni diferiţi, care să te sprijine şi să-ţi fie alături dacă dovedeşti că eşti un bun om de echipă. Într-o organizaţie de voluntarii munca se realizează în echipă, iar realizările sunt tot ale echipei. În momentul în care va trebui să coordonez o afacere sau voi fi cândva un lider politic sau formator de opinii, voi avea puterea şi capacitatea să conduc o echipa sau o organizaţie non-guvernamentală şi nonprofit.
Personal, am făcut voluntariat şi în alte organizaţii nonguvernamentale, nonprofit, iar concluzia la care am ajuns este aceea că, făcând voluntariat ţi se deschid noi perspective, noi opţiuni în domeniul voluntariatului. Totodată am realizat că a fi voluntar înseamnă a fi privilegiat pentru că un om te acceptă în casa, inima Si sufletul lui.

Visinel Costel Balan

Articole asociate

    Bursa Binelui

    Au inceput Sferturile Campionatului de Bine 2014

                Participantii Campionatului de Bine 2014   90 de proiecte // 75 de organizatii non-profit, neguvernamentale*   In perioada 13 noiembrie &n...
    Bursa Binelui

    Workshop # Community Involvement & Comunicare online

    Cristian China-Birta este blogger pe cristianchinabirta.ro si antreprenor online. De formatie jurnalist, a trecut apoi de partea cealalta a „baricadei” si a lucrat in administratie publica...
    Bursa Binelui

    HOW TO... write projects to get funding

    Al treilea și ultimul workshop din seria HOW TO... cu Bursa Binelui, ”Cum să scriem proiecte care să obțină finanțare?”, se va concentra în jurul scrierii de proiecte pentru sectorul...