”Centrul de Tineret” reprezintă o campanie de strangere de fonduri a Asociației Desenăm Viitorul Tău prin care își propune să construiască primul centru de tineret destinat tinerilor instituționalizați din Municipiul București. ”Centrul de Tineret” s-a născut din dorința de a-i ajuta pe tinerii din centrele de plasament (și nu numai) să se dezvolte personal și să își găsească drumul în viață.
Ideea centrului de tineret pentru tinerii institutionalizati a pornit de la Președintele Asociației Desenăm Viitorul Tău, Vișinel Balan, care provine dintr-un centru de plasament și a cărui viața s-a schimbat radical în momentul în care a început să se implice în activități de voluntariat.
Povestea de viață a lui Vișinel este un exemplu pozitiv care ne arată că, odată cu implicarea activă, tinerii instituționalizați au o șansă la viață mai bună.
Noi credem cu tărie că putem schimba viața tinerilor instituționalizați dacă reușim să îi implicăm în activități de dezvoltare personală, iar crearea unui Centru de Tineret reprezintă locul unde am putea desfășura astfel de activități.
Pentru a ne face pe noi să înțelegem mai bine situația copiilor din centre de plasament, Vișinel ne-a împătășit povestea lui de viață.
Povestea lui Vișinel începe cu 26 de ani în urmă când, după naștere, părinții lui iau decizia de a-l abandona. Așa a început Vișinel să se lupte cu viața încă de la naștere. Au urmat apoi mai multe centre de plasament unde a îndurat un tratament crunt care era aplicat tuturor copiilor. Pentru că trăim într-o societate în care bătaia este considerată ruptă din rai, copilul Vișinel, care nu avea mai mult de 3 anișori era bătut la talpă dacă se întâmpla să facă în pat sau să se scape pe el. Nici la casa de copii școlari, unde a fost mutat brusc la vârsta de 8 ani, nu a scăpat de bătaie. Aici dacă în 5 minute nu reușeai să fii spălat și echipat pentru școală primeai lovituri la palmă pentru fiecare minut întârziat.
Și când crezi că nu se poate mai rău de atât atunci intervin tratamente dure care se transformă în cicatrici psihice ce te urmăresc mai apoi toată viața: ”Se aplica un tratament foarte dur …erai dezbrăcat în pielea goală și plimbat prin toată curtea căminului, ba chiar prin curtea liceului. Erai în picioarele goale, legat de mâini și, dacă simțeau ei, te legau și de picioare.”
Vișinel, la vârsta de 9 ani, a hotărât să înfrunte singur viața după ce a primit o bătaie cruntă, cu coada de la mătură pentru că scăpase un rulment pe scări. Așa a ajuns să traiască singur în gara de la Comănești și Târgu Ocna (Salina). Nici aici nu a fost ușor să înfrunte pericolele stăzii și a reușit să se refugieze în mânăstirea Măgura din Târgul Ocna. O lună mai târziu, părintele află că Vișinel fugise din centrul de plasament și anunță autoritățile.
Mai multe despre proiect si povestea lui Visinel click AICI!
Andra Arseni