Partener de implementare
Social

Cassi

Distribuie pagina pe

Casandra 8 ani , sindrom Rett ...

 

Captivă într-un corp care pare să nu o asculte, fetiţa cu chip angelic, se luptă să ne dea o lecţie pe care dacă ajungi să o înveţi, devii mai înţelept şi mai fericit.

 

“Să o privim pe Cassi cu ochiul mental şi nu cu cel fizic, să o cunoaştem şi să o înţelegem mai bine” ne recomandă mama ei. Am descoperit un suflet pur de copil cu bucurii şi tristeţi . Bucuria ei - când vede în preajmă copii , când îi vorbeşti şi îi acorzi atenţie.

 Tristeţe ? Da tristeţe ...deşi vrea, corpul ei nu o ajută.

            Casandra întelege mai mult decât poate exprima. Elementul esenţial al sindromului Rett îl constituie apariţia unor deficite specifice multiple, urmând unei perioade de funcţionare normală dupa naştere. Copiii au, evident, o perioadă prenatală şi perinatală normală, cu dezvoltare psihomotorie normală în primele cinci luni de viaţă. Circumferinţa capului la naştere este de asemenea, în limite normale. Între vârsta de 5 - 48 de luni, creşterea capului încetineşte. Există o pierdere a aptitudinilor manuale practice existente anterior între vârsta de 5 - 30 de luni, cu apariţia consecutivă a mişcărilor stereotipe caracteristice ale mâinii, asemanătoare storsului rufelor ori spălatul pe mâini. Interesul pentru ambianţa socială este diminuat  în primii ani după debutul tulburării, deşi interacţiunea socială se poate dezvolta adesea mai târziu în cursul evoluţiei. Apar probleme în coordonarea mersului ori a mişcărilor trunchiului. Există, de asemenea, o deteriorare severă în dezvoltarea limbajului expresiv şi receptiv, cu retardare psihomotorie severă.

 

Intervenţia în acest caz vizează terapii de genul: logopedie, terapie ocupaţională, meloterapie, psihoterapie,hipoterapie.

 

Hipoterapia stimulează şi îmbunătăţeşte echilibrul, mobilitatea articulaţiilor, apetitul, digestia, circulaţia sângelui, flexibilitatea, forţa şi coordonara mişcărilor, timpii de reflex sau funcţiile cardio-respiratorii.

 

Trebuie să-i acordăm Cassandrei şansa de-a se exprima în limitele ei, trebuie să-i creem condiţii şi spaţiul în care ea poate să se exprime.

 

 

 

Iolanda Sztrelenczuk

Articole asociate

    Bursa Binelui

    Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

    La Iasi, Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR), impreuna cu partenerii locali: Fundatia „Star of Hope Romania”, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Fu...
    Bursa Binelui

    Ultima saptamana din Finala Plina de Bine

    Campionatului de Bine se apropie de final: cele 27 de proiecte si organizatii care s-au calificat in ultima etapa a Campionatului de Bine mai au o saptamana pentru a se intrece in donatii. Pentru prim...
    Bursa Binelui

    Românii, printre cei mai generoși donatori din Europa

    Știai că românii se află în topul celor mai generoși donatori din Europa? 87% dintre români au spus, într-un sondaj din 2022 realizat de Dynata, că sunt interesați să susțină organizațiile de caritate...