Partener de implementare
Sanatate

Cum putem fi alături de o persoană îndoliată

Distribuie pagina pe

RECOMANDĂRI PENTRU CEI APROPIAŢI
E important să ştim cum să aducem alinare unui prieten care a pierdut o persoană iubită, mai ales un copil. 
1. Ascultă. Oferă-i atenţia ta. Nu ai o bagheta magică pentru a îi aduce instant zâmbetul sau uşurare în suflet. Până se regenerează emoţional, poţi fi doar oaza sa de linişte. 
2. Respectă-i spaţiul personal şi reacţiile: uneori va dori să discute cu tine, alteori nu, pentru că are nevoie să se gândească şi la altceva. Tot ce se întâmplă este copleşitor şi orice ai spune tu este luat foarte personal. Poate avea stări schimbătoare, poate trece de la râs la plâns sau poate fi foarte iritabill/ă. Acceptă-i latura aceasta, ştiind că sunt reacţii spontane, care pornesc din adâncul unei inimi foarte rănite, şi ştiind că nu au legatură cu tine.
3. Nu întreba cum poţi să ajuţi. Tu decizi când oferi sprijin emoţional şi când sprijin practic, nu îi cere să ia decizii în locul tău. Ajută în organizarea şi încheierea treburilor casnice. Pregăteşte un fel de mâncare, mergi la cumpărături sau fă curăţenie, plăteşte o factură! Va conta enorm să stie că se poate baza pe tine cu 1-2 responsabilităţi gospodăreşti.
4. Telefonează-i, trimite-i mailuri, mergi în vizită. Dacă nu ştii să faci conversaţie, marturiseşte-i că iţi este greu, însă că îi vei fi alături pentru că ţii la el/ea. Chiar dacă simţi că nu îl/o mai recunoşti, nu poţi pretinde să fie la fel ca înainte. 
5. Evită comparaţiile cu alte persoane care şi-au pierdut o rudă sau o persoană apropiată.
6. Acceptă-i dorinţele. Poate uneori va dori să vorbească despre persoana dragă, poate nu va dori să vorbească deloc. Poate va dori să te asculte pe tine vorbind, poate va dori să îţi arate poze sau lucrurile lor preferate. Uneori vei vedea că nu stie ce îşi doreşte, însă cu siguranţă va şti să iţi spună ce NU îşi doreşte să facă. Foloseşte informaţia!
7. Nu întreba “ce mai faci?” dacă nu vrei să ştii cu adevarat. Nu folosi expresii ca “viaţa merge mai departe”, “e într-un loc mai bun”, “măcar nu mai suferă”, “o să faci altul”, "e într-un loc mai bun". 
8. Fă-i mici surprize plăcute. Aeriseşte-i camera şi adu-i un buchet de flori, ieşiţi la o plimbare în parc, mergeţi împreună la munte, etc. 


Autor : psihoterapeut Livia Căciuloiu, colaborator al Asociației "Există viață după doliu!"

www.existaviatadupadoliu.ro

http://liviacaciuloiuminea.wordpress.com

Livia Căciuloiu, psihoterapeut

Articole asociate

    Daniela Martinescu

    Cartea Binelui a inceput pe bursa

    Am inceput sa scriem Cartea Binelui, si suntem incantati si onorati ca suntem impreuna intr-un proiect asa de frumos. The smallest act of kindness is worth more than the grandest intention - Osca...
    Bursa Binelui

    Premiul lunii mai ajunge la Fundația Părinți din România

    Câștigătorul lunii mai, al premiului în valoare de 500 de euro, este proiectul ”PEDITEL 1791 - Un apel și panica dispare. Asistență medicală gratuită pentru copiii de la țară”...
    Georgia Tudor

    Am primit lapte

    Dragi prieteni, colaboratori, parteneri în august 2012 v-am cerut ajutorul în numele a 59 de bebeluşi şi a familiilor lor. Copilaşii aveau nevoie de 5000 de cutii de lapte praf, pentru a p...