Partener de implementare
Social

Primul Centru din Bucureşti dedicat tinerilor instituţionalizaţi va funcţiona de la 1 octombrie

Distribuie pagina pe

Primul Centru de tineret din Bucureşti dedicat tinerilor instituţionalizaţi, în scopul formării acestora prin intermediul educaţiei nonformale, va funcţiona de la 1 octombrie, a anunţat joi preşedintele Asociaţiei Desenăm Viitorul Tău (ADVT), Vişinel Costel Bălan.

 

"Scopul este să le oferim acestor tineri o nouă perspectivă asupra vieţii, legat de ce se va întâmpla cu ei după ce părăsesc casa de copii. Este foarte importat ca în momentul în care părăseşti sistemul de protecţie a copilului să ai o bază. Sistemul de astăzi nu are capacitatea să asigure o bază, în sensul de a oferi un răspuns legat de ce se întâmplă cu aceşti copii după ce pleacă. De aceea, foarte mulţi copii după ce părăsesc acest sistem clachează, sunt în incapacitatea de a face faţă unor noi valori, comparativ cu ceea ce au învăţat ei până să părăsească sistemul de protecţie a copilului şi acesta este scopul pentru care noi existăm astăzi", a precizat Vişinel Costel Bălan, la o conferinţă de presă ocazionată de deschiderea oficială a centrului. 

El a spus că tinerii în cauză au între 14 şi 18 ani şi vor fi selectaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6. Câte o grupă formată din şapte tineri instituţionalizaţi va beneficia, timp de şase luni, de activităţile organizate în Centru - ateliere de teatru, film, pictură şi dans - ciclu care va fi reluat permanent, a precizat Bălan. 

"Într-un interval de peste două luni am încercat să facem mai multe programe, între care Bursa Binelui (proiect demarat de BCR, în curs de desfăşurare), o competiţie la care încercăm să construim un nou centru în care să cazăm 16 tineri. Banii pentru acest Centru se strâng din donaţii, oamenii donează şi la final BCR dublează suma care s-a donat. Este o competiţie a Băncii Comerciale în care mai multe organizaţii concurează. Încerc să determin oamenii să doneze cât mai mulţi bani şi, la final, primele trei organizaţii care au reuşit să strângă mai multe fonduri vor beneficia de dublarea sumei. Ne-am propus să strângem 35.000 de euro, am vorbit şi cu un arhitect şi există şi promisiuni legate de obţinerea unui teren pe care să se construiască acest Centru. Noi avem un site www.desenamviitorul.ro şi acolo se pot dona sume cuprinse între 5 şi 1.000 de lei", a menţionat Bălan. 

El mai spune că acest proiect este o experienţă personală, provenind din rândul acestor copii. "Am 26 de ani, am terminat UNIATC-ul, Secţia Actorie, Facultatea de Drept şi am un Master în Criminialistică şi acum mă pregătesc de Teologie", a mai afirmat Vişinel Costel Bălan. 

Asociaţia Desenăm Viitorul Tău s-a înfiinţat în iunie 2013 şi are drept scop identificarea şi susţinerea tinerilor instituţionalizaţi, precum şi sprijinirea familiilor, a bătrânilor şi a altor categorii de persoane care necesită suport şi îndrumare. 

Activităţile Asociaţiei sunt concentrate pe teme precum dezvoltarea metodelor creative în diverse domenii, modalităţi de atragere şi promovare a voluntariatului etc. AGERPRES/(A-AS-autor: Sorin Peneş, editor: Mihai Simionescu)

Sorin Peneş

Articole asociate

    Bursa Binelui

    Premiul lunii iunie merge la Fundația FAST

    Câștigătorul lunii iunie, al premiului în valoare de 500 de euro, este proiectul ”O tabără cât o viață” al Fundației FAST. În luna iunie, proiectul a atras 4.065 de...
    Bursa Binelui

    Număr record de donații individuale pentru proiectele sociale înscrise în cadrul Campionatului de Bine

    În cadrul competiției, organizată de Bursa Binelui - singura platformă online de donații fără comision din România - au fost înscrise 110 proiecte sociale, implementate de 81 de orga...
    Bursa Binelui

    Românii generoși își înscriu faptele de bine pe givingtuesday.ro și luptă pentru îndeplinirea lor

    Alături de alte peste 150 de țări, România marchează pentru al treilea an consecutiv Giving Tuesday - o zi pentru a dărui. Românii generoși își înscriu inițiativele prin care v...