Partener de implementare

Închis

Mediu

Sa stopam folosirea abuziva a insecticidelor neonicotinoide in Romania

ROMAPIS Federatia Asociatiilor Apicole din Romania

Suma target

1.775 RON

9.000 RON

26 Donații ONG

Distribuie acest proiect pe

Descriere

Incepand cu 2013 in UE se aplica interdictia tratarii semintelor de rapita, porumb si floarea soarelui cu insecticide din clasa neonicotinoidelor pentru protejarea albinelor si a altor polenizatori. Ministerul agriculturii din Romania a emis in fiecare an autorizatii temporare care anuleaza aceste restrictii pentru agricultorii din Romania. Federatia ROMAPIS a deschis atiune in justitie impotriva MADR pentru anularea ultimelor asemenea derogari abuzive de la reglementarile europene pentru anul 2018. Avem nevoie de sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielilor cu aceste procese din partea intregii comunitati a apicultorilor romani si a consumatorilor afectati direct sau indirect de otravirea solului, apelor si aerului permisa in mod iresponsabil in Romania, spre deosebire de restul UE.

Detalii proiect

Aria de acoperire

Perioada donații

25.01.2018 - 31.03.2018

Scopul proiectului

Intr-al 5-lea an de demersuri pentru respectarea interdictiei acestor insecticide in Romania ca in restul Europei, apelam la ultima optiune care ne-a mai ramas: dreptate in justitie. Am inceput deja demersurile necesare anularii autorizatiilor temporare pentru anul 2018, intr-o prima etapa ne propunem suspendarea acestora in timp util.

Beneficiarii proiectului

Federatia Asociatiilor Apicole din Romania-ROMAPIS a fost infiintata in 2007. Astazi are ca membri 16 asociatii apicole locale reprezentand mii de apicultori ce detin detin in total un numar de colonii de albine de ordinul sutelor de mii. ROMAPIS apara interesele apicultorilor membri in raport cu autoritatile romanesti, are parteneriate cu fermierii romani dar actioneaza activ la nivel european prin cooperare cu organizatii omoloage. Suntem implicati activ in activitati de promovare a apiculturii si a mierii ca Micul dejun cu miere, actiune de popularizare a produselor apicole, apiculturii si a hranei sanatoase in scoli sau Intalnirea internationala a tinerilor apicultori care are loc anual in alta tara europeana, unde trimitem o echipa de 3 apicultori adolescenti reprezentand Romania.

De ce să donez?

Facem apel la apicultori, la cei care iubesc mierea si apicultura, la cei carora le pasa de degradarea mediului inconjurator, la toti romanii responsabili sa ne sprijine in completarea sumelor de bani necesare sustinerii unui proces costisitor impotriva ministerului agriculturii pentru stoparea folosirii abuzive a neonicotinoidelor in agricultura romaneasca. Orice suma este binevenita, de la fiecare dupa posibilitati, in beneficiul tuturor.

Cum poți ajuta

  • Distribuie proiectul în social media

    Dă un share proiectului pe Facebook, Instagram, Linkedin, sau trimite direct unui prieten pe WhatsApp sau Messenger pentru a-i spune despre proiectul acesta.

  • Donează sau voluntariază

    Eşti interesat de acest proiect și de activitatea acestui ONG? Donează chiar acum și ajută-i să implementeze sau pentru această organizaţie.

  • Scrie despre proiect pe site-ul tău

    Dacă ai un site sau un blog, atunci copiază acest și pune-l într-un articol, pe una din paginile site-ului sau într-un newsletter un widget de donații pentru acest proiect.

Galerie media

ROMAPIS Federatia Asociatiilor Apicole din Romania

Federatia Asociatiilor Apicole din Romania-ROMAPIS a fost infiintata in 2007 iar astazi reprezinta un numar mare de apicultori ce detin sute de mii de colonii de albine. ROMAPIS este membru al APIMONDIA si in organizatii ale apicultorilor europeni ca BeeLife. ROMAPIS si-a adus o contributie importanta la conceperea si implementarea Programului National Apicol (PNA). Suntem implicati activ in activitati de promovare a apiculturii si a mierii.  Din pacate, in ultimii ani suntem nevoiti sa actionam pentru a determina ministerul agriculturii sa respecte reglemenarile europene privind utilizarea unor pesticide daunatoare albinelor si mediului. Din anul 2013 in UE exista o interdictie a folosirii unor inscticide din clasa neonicotinoidelor, nocive pentru albine dar un pericol si pentru mediul inconjurator si siguranta alimentelor. Romania insa ignora in mod iresponsabil legislatia europeana si cererile apicultorilor, permitand otravirea solului, aerului si apelor prin folosirea acestor substante. www.romapis.org