Partener de implementare

Deschis

Sanatate, Social

Orașe reziliente, oameni sănătoși

Asociatia Minte Forte

Suma target

0 RON

25.000 RON

0 Donații ONG

Distribuie acest proiect pe

Descriere

“Orașe reziliente, Oameni sănătoși” este un proiect al Asociației Minte Forte, derulat în parteneriat cu organizații din alte 5 țări europene. Prin acest proiect sprijinim comunități vulnerabile din orașul Cluj-Napoca să își creeze propriile structuri de sprijin și inițiative sociale, menite să îmbunătățească sănătatea mintală și să crească reziliența în rândul membrilor lor. Comunitățile vulnerabile sunt adesea cele mai afectate de excluziune socială, dar și cele cu cel mai dificil acces la servicii specializate în sănătăate mintală. Prin proiectul nostru, vrem să schimbăm abordarea asupra sprijinului psiho-social, mutând accentul de pe servicii individuale specializate, către dezvoltarea unor comunități autonome, capabile să își susțină membrii din interior. Credem că soluțiile bazate pe resursele comunității au un impact mai profund și mai sustenabil decât intervențiile individuale și că fiecare persoană vulnerabilă poate deveni, la rândul său, un sprijin pentru ceilalți.

Detalii proiect

Aria de acoperire

Cluj

Perioada donații

17.03.2025 - 12.10.2025

Scopul proiectului

Obiectivul nostru principal este reducerea izolării sociale și prevenirea problemelor de sănătate mintală prin întărirea conexiunilor dintre oameni și crearea unor rețele de sprijin în interiorul comunităților. Oferim formare, mentorat și consultanță reprezentanților comunităților vulnerabile (vârstnici, refugiați, imigranți) pentru a-și dezvolta inițiative sociale proprii, folosind metodologia UrbAct, dezvoltată de OMS. Facilităm participarea unor persoane-cheie din comunități la cursuri internaționale specializate de Intentional Peer Support și sprijinim dezvoltarea unor practici de sprijin sustenabile, prin supervizare și schimb de experiență. Prin colaborare internațională, promovăm modele eficiente de intervenție comunitară, contribuind la o societate mai solidară și rezilientă.

Beneficiarii proiectului

Beneficiarii proiectului sunt: comunitatea vârstnicilor de la Centrul de Zi pentru Vârstnici nr.1 al DASM (Direcția de Asistență Socială și Medicală), refugiați ucraineni beneficiari ai proiectului Ukraine House, coordonat de PATRIR, și imigranți africani și latino-americani din cadrul Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului. Aceste grupuri se confruntă adesea cu marginalizare, izolare și dificultăți în accesarea resurselor necesare pentru o viață echilibrată. Proiectul le oferă sprijin concret pentru a-și dezvolta rețele de suport proprii și pentru a construi comunități mai unite și mai reziliente.

De ce să donez?

Pentru că ai putea să sprijini direct comunități vulnerabile – vârstnici, refugiați ucraineni și imigranți din America Latină și Africa – să devină autonome prin crearea propriilor rețele de sprijin, potrivite nevoilor lor. Prin contribuția ta, susții cursuri de formare, consultanță și mentorat și activități de peer support, care nu doar oferă ajutor imediat, ci și dezvoltă soluții sustenabile pe termen lung. Pentru că soluțiile comunitare sunt cheia unui sistem de sprijin eficient și sustenabil. Astfel, investești într-o schimbare reală și profundă, nu doar de moment sau superficială. Pentru că fiecare persoană merită să facă parte dintr-o comunitate care o sprijină și îi oferă un loc sigur. Ajută-ne să construim comunități mai puternice și mai reziliente! Donează acum și fii parte din schimbare!

Linkuri externe

Cum poți ajuta

  • Distribuie proiectul în social media

    Dă un share proiectului pe Facebook, Instagram, Linkedin, sau trimite direct unui prieten pe WhatsApp sau Messenger pentru a-i spune despre proiectul acesta.

  • Donează sau voluntariază

    Eşti interesat de acest proiect și de activitatea acestui ONG? Donează chiar acum și ajută-i să implementeze sau pentru această organizaţie.

  • Scrie despre proiect pe site-ul tău

    Dacă ai un site sau un blog, atunci copiază acest și pune-l într-un articol, pe una din paginile site-ului sau într-un newsletter un widget de donații pentru acest proiect.

Galerie media

Asociatia Minte Forte

Organizația Minte Forte este o asociație non-profit din Cluj-Napoca, înființată în anul 2010, cu scopul de a promova sănătatea mintală prin trei direcții de activitate: educație pentru sănătatea mintală, sprijin pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății mintale și dezvoltarea resurselor pentru reziliență. Misiunea noastră este să pentru care activăm punem bazele unei comunități sănătoase construind un cadru psihologic și social specializat care încurajează creșterea și recuperarea fiecărei persoane. În acest sens creăm acțiuni pentru educație în sănătate mintală, cultivarea resurselor, oferirea de sprijin și formarea de profesioniști. Proiectele noastre sunt: - Centrul Minții, care oferă sprijin psihologic accesibil persoanelor cu venituri reduse, - Săptămâna Sănătății Mintale, o serie de evenimente pentru informare și educație în sănătate mintală. - Proiecte internaționale Erasmus+ - Parteneriate strategice pe teme de reziliență psihologică și recuperare în sănătate mintală.